HTML

peter-cs

Ez a blog valláskritikával, társadalomfilozófiával foglalkozik ateista-szabadgondolkodó és minden kettős mércét elutasító szemszögből.




Ajánlott böngésző:
Legjobban megtekinthető Mozilla Firefoxszal!
Mozilla Firefox
= - = - =
- = - = -
= - = - =
- = - = -
= - = - =

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Alkotmányozás, törvénykezés

2010.06.12. 12:19 Peter_Cs

Alaptörvény, jogalkotás, demokrácia, szabadságjogok

Az alkotmányozás, alkotmánymódosítás nagy horderejű, széles legitimációjú előkészítést és elfogadást kíván. Ez független kell legyen a pillanatnyi parlamenti erőviszonyoktól, minél szélesebb konszenzusra kell törekedni elfogadtatásával.

Az alkotmánynak garanciákat kell adnia arra, hogy a törvénykezésben stabil jogalap legyen, amely a demokráciát, az állampolgárok szabadságát védi és biztosítja. Ezért helyes, hogy jelen szabályozás szerint erre az összes képviselő 4/5-ének az egybehangzó igen szavazata szükséges.

Ezt még Horn Gyula is betartotta, ebben a viszonylatban nem élt vissza a kormánya a 72 %-os többségével. Ezzel szemben a jelenlegi Fidesz-MPSZ--KDNP többség el akarja törölni ezt az alkotmánygaranciát, hogy azután ne legyen szükség az ellenzék legalább részbeni támogatására alkotmányozáshoz, alkotmánymódosításhoz.

Az alkotmány őreinek, az alkotmánybíráknak is függetlennek kell lenniük a mindenkori kormánytól, parlamenti többségtől, tagjait paritásos bizottságok kell jelöljék. A népképviselet csökkentése sem kívánatos a demokratikus jogállam építésében, a választási rendszer is legyen olyan, hogy ne "a győztes mindent visz" alapon a valós támogatottságnál sokkal nagyobb képviseletet biztosít a győztesnek, hanem a tényleges szavazatarányokat tükrözze.

Jogforrásként ne lehessen semmiféle szakralitásra, istenségre hivatkozni, hanem az emberi és polgári szabadságjogokból legyen a jogrendszer levezetve a megfelelő kötelezettségekkel egyetemben. Még jogszabályrészletben sem szerencsés és kívánatos valamely istenségre hivatkozni, ez ugyanis felborítja az állam és az egyház(ak) szétválasztásának szekularista elvét.

A jogalkotás a társadalmi feszültségeket ne szítsa, hanem enyhítse, nem szerencsés és társadalmi katasztrófához vezet a minimálbér adómentességének és a minimálbéres és az alsó középosztályi szint között élők arányos adójóváírásának eltörlése, hanem fontos szociális vívmányként meg kell őriznünk.

Ez csak pár kiragadott példa, de ez is jelzi, hogy milyen aggasztó tendenciák felé megy a frissen megválasztott többség. Remélem, hogy észhez térnek és visszavonulót fújnak ezeknek, vagy, ha ez mégsem menne, a következő kormányzat helyreállítja a jogállamiság teljességét.

2 komment

Címkék: politika gondolkodás társadalomfilozófia

A bejegyzés trackback címe:

https://peter-cs.blog.hu/api/trackback/id/tr62076042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Banyek48 2011.02.17. 10:05:14

Most mégis alkotmányozni akarnak, s olyan legalább 80 évvel ezelőtti fogalmakat akarnak alkotmányba iktatni, ami sérti az önrendelkezési és szabadság jogokat..a többit most nem is említem. Minden állampolgár megkapja közpénzen a "pontokat" Még választhatsz is..ahogy ők akarják!

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2011.04.10. 15:54:42

Remélem vissza fordulnak.csak van köztük egy épp eszű ember. Aki valóban demokrata.
süti beállítások módosítása