HTML

peter-cs

Ez a blog valláskritikával, társadalomfilozófiával foglalkozik ateista-szabadgondolkodó és minden kettős mércét elutasító szemszögből.




Ajánlott böngésző:
Legjobban megtekinthető Mozilla Firefoxszal!
Mozilla Firefox
= - = - =
- = - = -
= - = - =
- = - = -
= - = - =

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Politikai elitválság

2007.08.14. 07:39 Peter_Cs

A magyar politikai elit egészét saját működéséből adódó válság terheli. A magát baloldalinak és liberálisnak mondó blokk esetén ez a válság sokkal látványosabb a Bokros-csomagtól az őszödi beszéden át a választási ígéreteiket meghazudtoló lépések morális válságba, megélhetési válságba taszítja a magyar társadalmat.

Ámde a "jobboldalon" sem rózsásabb a helyzet: a nagyfokú adó- és járulékcsökkentést, 400 %-os bérfejlesztést és egylapos adóbevallást ígértek még 1998-ban, de semmi sem lett belőlük. Ma meg a nagy ellátó rendszerek szintentartását és az adó-és járulékalap szélesítését követelik. Persze ez a szélesítés járhat brutális mértékű vagyoni típusú adókkal is. Koherens gazdasági program híján csak a politikai ellenfél lépéseinek antitézisét adják meg programként.

Eszmeileg, igazodási pontokat illetően is nagy a zűrzavar a politikai elit egész palettáján: az "MSZP" egyszerre akar Nagy Imre és Kádár János örököse lenni, szociáldemokratának mondja magát, pedig a legjobboldalibb neokon héja gazdaságpolitikát folytat; az "SZDSZ" egyszerre akar az emberi szabadságjogok védelmezője lenni, miközben az emberi jogok oldaláról nézve vitatható rendőri intézkedések mellé áll. A "FIDESZ-MPSZ"-"KDNP"-tömb is legalább ennyi ellentmondással terhelt: a polgárságra, a polgári értékekre hivatkoznak, közben a polgári értékrend egyik alapját, a liberalizmust elutasítják (emlékszünk még Mikola doktor szinglihordázására és Eperjes Károly zavarodott kirohanásaira a liberalizmus ellen ezen tömb kampányában). A liberalizmus és a konzervativizmus a polgári értékrend két alapja. A polgári értékrend továbbá az állam és az egyház szétválasztásán is alapul, ezzel szemben a mai magyar "jobboldal" a "történelmi" egyházakkal szimbiózisban él. Ezeken felül még plebejus politikát ígér a népnek annak az Antall Józsefnek örökségét felvállalva, amely a "rendszerváltás" utáni kormányok egyik legnagyburzsoább kormány volt: az infláció a jelentős megtakarításokra, tőkésedésre képtelen emberek vagyonának közel háromnegyedét felfalta.

A két nagy tömb pedig csak egymást szapulja, a magánéletbe is befurakodott a politikai ellentétek zöme: párkapcsolatok, barátságok sínylették meg azt, hogy a fő ideológusok a politikai vitákat lövészárkokban levő háborúként fogadtatták el a néppel.

Továbbá vallást csináltak a világnézetből: mindkét nagy tömb híveinek csak a másik a főgonosz; ezeken felül az egész politikájukat karizmatikusnak mondott vezetőkre építették fel. A választópolgárok nagy része sajnos ezekre a karizmatikusnak mondott vezetőkre szavaz, ami a kritikus, felnőtt gondolkodás hiányára enged következtetni.

A politikai elit tisztulására, öntisztulására van szükség, továbbá igazi szociáldemokrata, baloldali politizálásra van szükség a társadalmi szabadelvűséggel egyetemben olyan gondolkodók véleményét megfontolva, mint pl. Tamás Gáspár Miklós, Ferge Zsuzsa.

5 komment

Címkék: politika szabadgondolkodás társadalomfilozófia

A bejegyzés trackback címe:

https://peter-cs.blog.hu/api/trackback/id/tr80139504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.08.15. 12:33:09

Hó, itt jó sok kijelentés hangzik el a polgári értékrendről. Szerinted mi a polgári értékrend?

Peter_Cs · http://peter-cs.blog.hu/ 2007.08.15. 13:29:29

Polgári értékrend elemei többek között: önálló gondolkodás, hatékony problémamegoldás, szabadgondolkodás, a munka becsülete, kultúrlénység, kultúraalkotás, ha kell kritikus gondolkodás, felelősségérzet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.08.15. 14:58:38

Hát nem egészen. Ezek a *te* értékeid, amelyekre ráaggattad a polgári jelzőt, mert valamiért ehhez a jelzőhöz érzelmi kötődés fűz.

Lássunk egy másik definíciót.
www.c3.hu/scripta/nagyvilag/99/0304/10debre.htm
Debreczeni József: Mit jelent az, hogy polgár?
"A polgár az európai civilizációt megalapozó antik társadalmakban, Athénban, majd Rómában bukkan föl eloször az emberiség történetében. Az ázsiai despotizmusok tulajdon és jog nélküli, közrendu alattvalójával szemben olyan ember o, aki politikai és egzisztenciális értelemben egyaránt szabad. Egyrészt politikai jogokkal bír: közvetve vagy közvetlenül részt vehet a közösség ügyeinek intézésében. Másrészt anyagi önállósággal és függetlenséggel rendelkezik, amelynek fo biztosítéka a magántulajdon. A két tényezo egymást föltételezi: egzisztenciális szabadság nélkül nincs politikai szabadság; politikai szabadság nélkül nincs egzisztenciális szabadság."

Az egyszerűbb definíciónak súlyos következményei vannak, gondolj csak bele.

Peter_Cs · http://peter-cs.blog.hu/ 2007.08.15. 15:47:56

Debreczeni József megfogalmazása pontosabb, én csak pár vetületet írtam az előbb "többek között".

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.08.15. 17:23:45

Peter_Cs 2007.08.15. 15:47:56:
"Debreczeni József megfogalmazása pontosabb, én csak pár vetületet írtam az előbb "többek között"."

Csak óvatosan. :-)
Pontosabb a megfogalmazása?
Debreczeni szerint a polgár két tulajdonsággal rendelkezik.
- Módja van a közösség ügyeibe való beavatkozásba
- Kellően független

Vegyünk a te meghatározásodból egy tételt: szabadgondolkodás. Feltétele ez a polgárnak? Debreczeni szerint nem. A polgár lehet bigott végtelenségig Debreczeni szerint, attól még polgár marad.

A kevesebb több ilyen helyzetben. Minél több jellemzőt követelsz meg a polgári lét ismérvéül, annál kevesebb ember fér bele a kalapba.

Te meg még azt mondod, hogy "többek között", amivel még tovább szűkítenéd az eredeti 8 feltételedet.

Fogadjunk, mire a "többek között" végére érnénk, csak te magad felelnél meg a polgáriság kívánalmainak. ;-)
süti beállítások módosítása