HTML

peter-cs

Ez a blog valláskritikával, társadalomfilozófiával foglalkozik ateista-szabadgondolkodó és minden kettős mércét elutasító szemszögből.




Ajánlott böngésző:
Legjobban megtekinthető Mozilla Firefoxszal!
Mozilla Firefox
= - = - =
- = - = -
= - = - =
- = - = -
= - = - =

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Emberalkotta istenek

2007.08.13. 08:09 Peter_Cs

     Az emberiség egy része a történelem során és napjankban is különféle istenekben hisz. Ámde ezek az istenek tudományosan nem bizonyított gondolati lények, a nekik tulajdonított eszmeiségek pedig nélkülöznek minden logikát. legalább kétféleképpen teremtették meg az emberek maguknak az isteneiket: vagy a közösség mitologikus őséből vagy toteméből abszolút tekintélyű isteneket, melyekből aztán egyistenhit lett (ilyen maga a magyar isten szó is, mely saját szófejtésem alapján a rengetegben/mindenségben levő őst jelentette), vagy az időjárási elemeket, természeti jelenségeket, emberi tulajdonságokat tették meg istenekké, ezekből a hiedelmekből lettek a többistenhívő vallások, bár egy istenség dominanciája elvezethet az egyistenhithez is, például a biblia istene, mely abszoút tekintélyű istenképpé vált a bibliai vallások követői számára.

     Az egyistenhitben az isten abszolút tekintélyű Nagy Testvérként funkcionál: mindenütt jelen van, de arctalan - ilyen tekintetben a totalitárius diktatúra az adott istenre épülő vallás végső célja -, minden körülötte forog, az istenkép a tökéletesség ideája az adott csoport számára. A többistenhitnél pedig az adott népesség számára megmagyarázhatatlan természeti jelenségeket ruházta fel isteni jelentőséggel. Az egyistenhitben a természeti jelenségeket, törvényszerűségeket az imádva félt istenük elrendeléseként magyarázzák. Természetesen az emberiség társadalmi-tudományos fejlődése során bebizonyosodtak, hogy a természet erői meghatározott törvényszerűségek szerint működnek.

     Az istenkép az adott társadalomra jellemző: pl. anyajogú társadalmakban a fő istenség a földanya, istenanya (vagy valamely szimbóluma, toteme), apajogú társadalmakban az atyaisten. Földművelő-állattenyésztő társadalmakban az istenség lehet a fő terményhez, jószághoz kapcsolt gondolati lény, pl: kukoricaisten, bikaisten. Vadász-harcos társadalmak istenei maguk is vérszomjasak, gyűjtögető, alkalmi halász-vadász népek számára az istenek a természet erői. Az adott társadalmakban megjelenő isten(ek) az emberek gondolatvilágának, félelmeinek, értékrendjének a kivetülése(i).

1 komment

Címkék: filozófia ateizmus szabadgondolkodás teizmus valláskritika teológia

A bejegyzés trackback címe:

https://peter-cs.blog.hu/api/trackback/id/tr3138630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darlan 2007.10.27. 14:44:49

Számomra az különösen drámai, hogy amikor megjelenik az állam, vele az állam és egyház szövetsége (az állam bünteti a hitetlenséget, az egyház szentesíti az uralmat), az addig leginkább a maguk dolgával törődö - bár néha megvesztegetendő - természeti istenek felveszik a királyok szokásait. Trónon ülnek, abban lelik legfőbb örömüket, hogy az emberek megalázkodnak előttük, tömérdek szabályt írnak elő számukra, és büntetik őket, ha azokat megszegik, s az ilyen büntetést az emberektől is elvárják ("így tisztítsd ki a gonoszt...").

A legjellegzetesebb ezek közül az istenség megsértéséről szóló szabály. Humanista szempontból nyilvánvaló, hogy a törvénynek elsősorban a gyengét kell az erőstől védenie. A királyságban viszont a király megsértése a legsúlyosabb bűn, ami mögött az van, hogy a király nem olyan sérthetetlen, mint szeretné; és az uralkodók számára mi lehetne nagyobb bűn - tán ártatlanok legyilkolása? ugyan! -, mint uralmuk megkérdőjelezése. Groteszk módon ez a tulajdonság is átöröklődik az istenekre. "Isten vagyok, hatalmas csodatevő vagyok, ti porszemek vagytok hozzám képest, jajj, jajj, az a porszem bántott, védjetek meg!"
süti beállítások módosítása