HTML

peter-cs

Ez a blog valláskritikával, társadalomfilozófiával foglalkozik ateista-szabadgondolkodó és minden kettős mércét elutasító szemszögből.




Ajánlott böngésző:
Legjobban megtekinthető Mozilla Firefoxszal!
Mozilla Firefox
= - = - =
- = - = -
= - = - =
- = - = -
= - = - =

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A Biblia istenképének abszurditása

2010.05.15. 12:09 Peter_Cs

A bibliai istenképet tökéletesnek, mindenhatónak és a legfőbb jó forrásának tartják az abban hívők. De ez az álláspont logikusan nézve tarthatatlan.

A kétfajta teremtéstörténet legalább kétfajta tötrténelem- és világmagyarázatra utal, egy abszolutista rendszerben, mint az egyistenhitben viszont egy kizárólagos világmagyarázat lehetséges, tehát történelmietlen és hiteltelen.

Ezen istenkép a "maga képmására teremtett tökéletes ember" ideájával is jócskán elrugaszkodik a valóságtól: ha ez az istenség tökéletes és jó, akkor ebből következően az embereknek is mind olyanoknak kellene lenniük, de nem olyanok: a betegségek, diszfunkciók, háborúk, stb. is ezen álláspont ellen szólnak.

Mindenhatónak tartják hívei ezt a bibliai Istent, úgyhogy ha ez a rendszer igaz és érvényes lenne, akkor játszi könnyedséggel legyőzné a gonoszt, a betegségeket, de sokszor ütközik akadályokba a biblikus mese szerint.

Ezen istenség hívei az eltévelyedéseket a szabad akarattal magyarázzák, ami egy igencsak logikáltlan érv: a szabad akaratnak is a legfőbb jóhoz kellene vezetnie ebben a viszonyítási rendszerben, de legtöbbször nem így van.

Ezek csak pár kiragadott példa ebből a hitrendszerből, ezek is azt igazolják, hogy a biblia Istenében hívők valójában egy abszurditásban, üres halmazban hisznek, az alapul szolgáló ellentmondásokkal terhelt Biblia nem más, mint egy mesekönyv.

8 komment

Címkék: gondolkodás filozófia ateizmus szabadgondolkodás valláskritika teológia társadalomfilozófia

A bejegyzés trackback címe:

https://peter-cs.blog.hu/api/trackback/id/tr302004883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

portásművészet 2011.02.12. 18:09:59

megpróbáltad már valaha is elvont filozófiai műként olvasni a bibliát? no offense, csak kérdezem.

portásművészet 2011.02.12. 18:14:50

szerinted, mivel az embernek kakilnia kell reggelente, biztosan nem lehet istenhez hasonlatos, mert isten nem kakilt a tökéletességgel való összeférhetetlenség miatt?

eltorzult valóságérzékelés 2011.02.19. 17:56:03

ajánlom elolvasásra Dawkins Isteni téveszméjét - apró darabokra cincálja benne a istenképet, és milyen jól teszi!

eltorzult valóságérzékelés 2011.02.19. 17:58:05

és még egy kérdés azokhoz, akik hisznek, de a genezist allegóriaként értelmezik: ha mindez allegória, Adám, Éva, paradicsom, bűnbeesés, mind csak tanmese, akkor mi a kóchengeres retkes fittyet váltott meg Jézus?

Peter_Cs · http://peter-cs.blog.hu/ 2011.02.19. 18:01:45

@eltorzult valóságérzékelés: És teljesen logikusan megmagyarázza a valódi mozgatórugókat.

Peter_Cs · http://peter-cs.blog.hu/ 2011.02.19. 18:02:31

@eltorzult valóságérzékelés: Ha egyáltalán létezett a történelmi Jézus! Mert ez sem biztos.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.27. 06:01:31

Szia!

Írásaidból sugárzik az értelem. Örülök hogy rátévedtem a blogodra. Szerintem létezett egy ember, aki történetesen lehetett Jézus nevű is. De hogy csodákat tett volna azt kétlem. Sok balga tudatlan népet vezettek évszázadokon át vakon az egyház vezetői. Az egyház teljes mértékben ellene volt a felvilágosodásnak. Ha rajtuk állt volna, akkor még ma sem tudnánk írni-olvasni. A föld lehet hogy még ma is lapos lenne. Illetve megemlíteném még az inkvizíciót. Egy szörnyű elrettentés azoknak, akik tagadták a tanokat.
Regényt lehetne írni például az 1600 években erőszakkal elfoglalt területekről a Spanyol király, és udvara által Dél Amerikában. Kiirtották a bennszülött lakosságot, elrabolva minden kincsüket, erőszakkal rájuk kényszerítve a kereszténység súlyos keresztjét. De millió más példa is van rá, hogy az egyház csak ártott az emberiségnek, példa erre a keresztes háborúk sokasága. Isten nevében harcolni? Isten akar a világ királya lenni? Na befejezem karcolásom, és gondolat menetem, mert a reggeli nem fog jól esni, ha gyomorideggel indul a nap. Benézek más blogokba is.

Hunor Levente 2013.05.09. 11:12:05

Bírom ezt a hozzászólót a kérdésével: "megpróbáltad már valaha is elvont filozófiai műként olvasni a bibliát?"
Mintha a hívők mind elvont filozófiai műként szokták volna olvasni. És ha olyan rendkívül elvont, akkor talán nem kéne a való világra vonatkoztatni, ahogy azt például a papok teszik.
süti beállítások módosítása